Zelf groente kweken is leuk en supergroen

Koken met verse groenten en kruiden uit je eigen moestuin is het lekkerst en het leukst. Zelf groente kweken is makkelijker dan je denkt. De meeste mogelijkheden heb je natuurlijk als je een ruime moestuin hebt, maar ook op je balkon kun je zelf groente kweken. Sommige groenten kunnen zelfs gewoon in potten en bakken gekweekt worden!

Op een vensterbank die een paar uur zon per dag krijgt, kun je uitstekend zaadjes laten ontkiemen, die je dan later verpot. Lekkere saladegroenten, zoals waterkers en tomaatjes, kun je ook gewoon binnen kweken.

Kruiden kweken

Veel kruiden zijn sterk en kunnen wel wat hebben: vanaf het voorjaar, als de echte kou voorbij is, kun je deze al op je balkon zetten. Vooral rozemarijn, tijm en salie houden het dan prima vol. Kruiden met wat mee fragiele blaadjes, zoals basilicum en munt, redden het dan meestal nog niet. Ook in de felle zomerzon blijven deze de meeste aandacht vragen.

Zelf groente kweken in je moestuin

Heb je meer ruimte en wil je met weinig moeite zelf groente kweken? Er zijn veel groenten die niet zo veeleisend zijn. Wat dacht je van rabarber, meerjarige broccoli of de herontdekte aardpeer?

Ga je helemaal voor groen? Kweek dan groente van een restje! Als je van bijvoorbeeld kool, citroengras of ananas het laatste stukje overhoudt, kun je hier een nieuwe van kweken. Je legt het restje in water tot ze ontkiemen (hoe lang verschilt per groente), plant ze weer in aarde en na een tijdje is er een nieuwe gegroeid.